XVII. Családi Hétvége Szatmárnémetiben
2024. 07. 04.

A XVII. Családi Hétvége Szatmárnémetiben rendkívül gazdag programkínálattal várta a látogatókat. A három nap alatt minden korosztály megtalálta a számára legkedvesebb programokat, legyen szó zenei koncertekről, kézműves foglalkozásokról, gyermekprogramokról vagy éppen kulturális bemutatókról. A rendezvény minden pillanata emlékezetes marad, és alig várjuk a következő évi eseményt.

Szervezők: Identitas Alapítvány, Magyar Ifjúsági Kezdeményezés

Társszervezők: Szatmárnémeti RMDSZ Nőszervezet, Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, G. M. Zamfirescu Kulturális Központ, Barátság Nyugdíjas Klub, Borókagyökér Egyesület, Máltai Szeretetszolgálat Szatmárnémeti, Mathias Corvinus Collegium (MCC)

Támogatók: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, Szatmár Megyei Tanács, Communitas Alapítvány, Nemzeti Együttműködési Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

Péntek, május 31.

A XVII. Családi Hétvége nyitónapja délután kezdődött a Kossuth-kertben. Az eseményt a XII. Jeles Piros Pünkösd Napján néptáncgála nyitotta meg, melyet a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ szervezett. A gála során a megye különböző néptáncegyüttesei léptek fel, köztük a Hagyományőrző Forrásközpont Szamoshát együttese, a széki Kukurók és a szatmári Röptike. A seregszemlén olyan csoportok is bemutatkoztak, mint a pusztadaróci Pünkösdi Rózsák és a lelei Nemesek. A rendezvényt az összegyűlt tánccsoportok közös tánca nyitotta meg a színpad előtti téren. Az est további részében a kolozsvári Tokos zenekar és a Debrecen néptáncegyüttes előadásait tekinthette meg a közönség, majd táncházzal zárult az esemény, ugyancsak a Tokos zenekar muzsikájának kíséretében.

Pénteken zajlott a Szatmár Megyei Szőlőtermesztők és Bortermelők Egyesületének megyei borversenye is. A borok mintáinak leadására május 30-án, csütörtökön került sor, a zsűrizés pedig péntek reggel kezdődött. Az eredményhirdetést 18:00 órakor tartották a Kossuth-kert Borutcájában. A díjazott borokat egész hétvégén meg lehetett kóstolni a rendezvény helyszínén. Este a Sörkert chill-zone hangulata DJ Valentin M. fergeteges bulijával ért véget, aki hajnalig szórakoztatta a közönséget.

 

Szombat, június 1.

A szombati nap gyereknapi felvonulással indult az Északi Színháztól a Kossuth-kertig, majd a Salto Mortale gólyalábasainak látványos előadása következett. A Salto Mortale társulat nagy sikerrel mutatta be gólyalábas, óriásbábos előadásait, melyeket fesztiválokon, falunapokon és városi ünnepségeken is gyakran láthatunk. A társulat jellegzetes vásári, interaktív stílusban adta elő műsorát, sok humorral és látványos show-elemekkel szórakoztatva a közönséget.

Délután a zöld háznál ügyességi játékok és kézműves foglalkozások várták a gyerekeket. A Veronaki zenekar előadása, "Mosó masa mosodája" címmel, különleges élményt nyújtott a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A zenekar Tarján Veronika énekes és Mogyoró Kornél ütőhangszeres vezetésével mesés világot teremtett a színpadon.

A Nagyszínpadon délután az országos tantárgyversenyeken eredményesen szereplő diákokat díjazták, elismerve ezzel a kemény munkájukat és elkötelezettségüket. Este a Royal Tibi koncertje indította a szórakoztató programokat, majd a népszerű Zoltán Erika lépett színpadra. Az EMeRTon-díjas énekesnő jól ismert slágereivel, mint a "Szerelemre születtem" és a "Casanova", mindenkit táncra perdített.

A Borókagyökér Egyesület szervezésében egész nap kézműves vásár és alkotóműhelyek várták az érdeklődőket. A mesterség bemutatók, mint a szövés és a fazekasság, sok látogatót vonzottak. Este egy lenyűgöző tűzzsonglőr bemutatóval zárult a program. A Sörkertben DJ Sound Noise zenéje gondoskodott a jó hangulatról, Sinka Norbert alias Sound Noise pedig a legjobb bulihangulatot teremtette meg.

 

Vasárnap, június 2.

Vasárnap délelőtt a Borókagyökér Egyesület szervezésében zajlott a Pünkösdi-király választás, mely során a legügyesebb és legerősebb fiatalok mérték össze tudásukat különféle ügyességi és erőpróbákban.

A Nagyszínpadon a Puck Bábszínház előadásában a Brémai Muzsikusok története elevenedett meg, mely nagy sikert aratott a gyerekek és felnőttek körében egyaránt. A Kolozsvári Bábszínház 1950 óta működik és az egyik legelismertebb intézmény Romániában. A bábos előadás után az Egyszervolt Mesezenekar interaktív koncertje következett, ahol időtálló gyermekszámok és retro rajzfilmek dalai csendültek fel, óriás mesefigurák kíséretében.

Este Henryk lépett színpadra, aki billentyűs, zeneszerző és zenei producer, majd a Hooligans zenekar zárta a rendezvényt. A Hooligans energikus előadásával és népszerű slágereivel, mint a "Játszom" és a "Paradicsom", fergeteges hangulatot teremtett. A zenekar nagy sikert aratott a közönség körében, mely egy felejthetetlen koncertélménnyel gazdagodott.

A nap folyamán a Barátság Nyugdíjas Klub különféle hagyományos tevékenységekkel várta az érdeklődőket, mint a csigatészta készítés és fánksütés. A Borókagyökér Egyesület kézműves vására és mesterség bemutatói tovább színesítették a programot.