Támogatási formák a 2024-es Nemzeti Stratégiai Terv legújabb kiírásban, közbirtokosságok számára
2024. 07. 04.

A Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete április 12-én szervezte meg a "Támogatási formák a 2024-es Nemzeti Stratégiai Terv legújabb kiírásaiban közbirtokosságok számára" című rendezvényt, Csíkszeredában, amely a közbirtokosságok számára elérhető támogatási lehetőségeket mutatta be.

Az esemény célja az volt, hogy tájékoztassa az érintetteket a 2024-es Nemzeti Stratégiai Terv új pályázati lehetőségeiről, valamint a támogatási formák igénybevételének folyamatáról és feltételeiről.

A rendezvény helyszíne a Csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányház volt, ahol több mint 30 közbirtokosságot képviselő elnök, alelnök, tag, képviselői, mezőgazdasági szakértők, valamint a vidékfejlesztésben érintett szervezetek és intézmények képviselői gyűltek össze.

Az eseményt Dr. Haschi András, a Hargita Megyei Intervenciós és Kifizetési ügynökség igazgatója nyitotta meg, aki kiemelte a közbirtokosságok fontosságát a vidékfejlesztés és a fenntartható mezőgazdaság, erdőgazdálkodás szempontjából. Beszédében hangsúlyozta, hogy a 2024-es Nemzeti Stratégiai Terv különös figyelmet fordít a közösségi alapú gazdálkodás támogatására, és számos új pályázati lehetőséget kínál a közbirtokosságok számára.

A rendezvény folyamán több szakértő tartott előadást a különböző támogatási formákról és pályázati lehetőségekről, a legújabb pályázati kiírásokról, valamint azok céljairól és feltételeiről. Elhangzott, hogy a közbirtokosságok számára elérhető támogatások között szerepelnek:

  • Infrastrukturális fejlesztések támogatása: Új utak, öntözőrendszerek, valamint mezőgazdasági létesítmények építésére és korszerűsítésére irányuló pályázatok.
  • Környezetvédelmi és fenntarthatósági projektek: Olyan projektek támogatása, amelyek célja a környezeti terhelés csökkentése és a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok bevezetése.
  • Közösségi együttműködések és hálózatépítés: A közbirtokosságok közötti együttműködések erősítése, közös projektek és hálózatok kialakításának ösztönzése.

A rendezvény részeként kerekasztal-beszélgetéseket és interaktív műhelymunkákat is tartottak, ahol a résztvevők megoszthatták tapasztalataikat és kérdéseiket a szakértőkkel. A műhelymunkák során gyakorlati útmutatást kaptak a pályázati anyagok elkészítéséhez és benyújtásához, valamint lehetőség nyílt hálózatépítésre és együttműködések kialakítására.

 

A rendezvény végén a szervezők köszönetet mondtak a résztvevőknek és előadóknak, valamint biztosították a közbirtokosságok képviselőit arról, hogy az egyesület elkötelezett a vidéki közösségek támogatása mellett. Hangsúlyozták, hogy a közbirtokosságok számára nyújtott támogatások nemcsak a gazdasági fejlődést, hanem a helyi közösségek megerősítését is szolgálják.