Székelyudvarhely UIET

Fiataloktól-fiataloknak!
Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) megalakulása óta a fiatalság érdekképviseletét tartja szem előtt és ezt a szerepét a továbbiakban is szeretné megőrizni.
Különböző programokkal, képzésekkel, kirándulásokkal igyekszik válaszolni az udvarhelyszéki fiatalok igényeire, vonatkozzon az kikapcsolódásra vagy ismeretszerzésre, mivel fontos, hogy minden fiatal megtalálja a maga számára legelőnyösebb szórakozási és tanulási lehetőséget. Tevékenységünk által szeretnénk az udvarhelyszéki fiataloknak különböző kikapcsolódási lehetőséget nyújtani.
Ifjúsági szervezetünk mögött egy jól összeszokott, dinamikus, kreatív kis csapat áll, akik fontosnak tartják a fiatalság különböző szórakozási,- kulturális,- művelődési, kikapcsolódási lehetőségeit megteremteni.
Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács meggyőződése, hogy csakis úgy lehet minőségi munkát végezni, hogy ha rendelkezünk megfelelő mennyiségű meggyőződéssel, lelkesedéssel és lendülettel. A továbbiakban azt tűztük ki célul, hogy ennek a lendületnek és kontinuitásnak köszönhetően egyre több fiatal vállaljon szerepet egy egészséges közösségi élet megszervezésében!
Ernyőszervezetként egy olyan ifjúsági közösséget tervezünk kialakítani, amelyben egymás mellett van helye művészetnek és sportnak, tudománynak és szórakozásnak, elméletnek és gyakorlatnak. Hiszen mindannyian különbözőek vagyunk, de egy közös célért, egy élhetőbb Udvarhelyszékért, egy sikeres székelyföldért dolgozunk!

Az Egyesület elérhetőségei:
Elnök: Fancsali János
Tel: +40740423628, E-mail: ficsur@uiet.eu
A székelyudvarhelyi CIC iroda elérhetőségei:
Kapcsolattartó személy: Tamás Izabella
Tel: +40747762519, E-mail: izabella@uiet.eu
Az irodánk megtalálható Székelyudvarhelyen a II.Rákóczi Ferenc, 15. szám alatt.
Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács

Az UIETfacebook oldala

Programjainkról

UietinstaInstagram kiállítás
A program célja a fiatalok sajátos látásmódjának, érdeklődési köreiknek, hétköznapjainak képeken keresztüli bemutatása egy olyan felületen, melyen otthonosan és szívesen mozognak, és mely segítségével közelebb lehet hozni az értékteremtést, fejleszteni lehet a vizuális kultúrát, egy új, mai köntösbe csomagolva.  Naponta születnek művészi alkotások, melyekről legtöbbször nem is tudunk, mivel a fiatalok a kreativitásukat a 21. századi technikával párosítva, a mai trendeket és eszközöket használva a ma divatos felületeken alkotnak. A kiállítás ezt az újfajta értékteremtést hivatott bemutatni a hétköznapi fiatalok szemszögéből, ötvözve a trendit a klasszikussal, az online-t az offline-nal, a modernt a hagyományos módszerekkel. A kiállításon tizenegy témában mintegy 278 kép érkezett, melyeket egy hétig lehetett megtekinteni a kiállításra átalakított Szabad Európa Kávéházban.
Egy ruha, egy mosoly
Az egy ruha, egy mosoly egy karitatív programunk, amellyel elsősorban diákokhoz, középiskolásokhoz szóltunk.Azt kértük, ha van megunt, nem használt, ám még jó állapotban levő ruhájuk, dobják azt egy zsákba, adják ide nekünk, és mi eljuttatjuk a ruházati cikkeket olyan gyerekekhez, családokhoz, rászoruló személyekhez, akik még jó hasznát vehetik. Aki ott volt, megértette, miért is jár egy ruha, egy mosollyal, miért is fontos, segítenünk. Noha az UIET szervezetet legtöbben bulik, szórakoztató események és különböző társadalomszervező rendezvények lebonyolítójaként ismerik, nemcsak a mókát, hanem a fiatalok nevelését is fontosnak tartjuk, hiszen felelősséggel tartozunk egymás iránt.
Táncház Karaván
Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács megalakulása óta a térség kulturális életének a körforgásában is részt vesz, mert úgy gondoljuk, a közösségi lét egyik alapvető pillére a kulturális értékekkel történő azonosulás, illetve megmaradásunk egyik záloga a kulturális élet. Különösen a népi kultúra egyes elemeit szeretjük előtérbe helyezni. A Táncház karaván célja a népzene és a néptánc világának, illetve a táncház intézményének a népszerűsítése. A karaván a néptánc-előadások, népzenei koncertek és néptánc-oktatás egészséges egyvelege volt, illetve a meglátogatott településeken a népi mulatság, a táncház sem maradt el. A karaván fő célcsoportja az adott térségben élő és a népi kultúra iránt érdeklődő ifjúság volt.
Szakgyakornoki program
Az előző években indított programok alatt a szakgyakornokoknak a nyári hónapok alatt volt lehetőségük jelentkezni. Idén az önkormányzatok és a helyi ifi szervezetek mellett bekapcsolódnak a gazdasági szféra szereplői is, így 43 helyre jelentkezhettek. A program során felismertük, hogy a vállalkozóknak folyamatosan szükségük van új munkaerőre, gyakornokra, nem csak a nyári hónapok alatt. Továbbá az egyetemisták számára remek lehetőség az évközben szerzett gyakorlati tapasztalat, amely az egyetemen szerzett elméleti tudást egészíti ki, és erősíti meg. A cél, hogy azok az egyetemisták, akik Kolozsváron, Vásárhelyen, vagy Bukarestben tanulnak, lehetőséget kapjanak arra, hogy itthon végezzék el a kötelező szakmai gyakorlatukat.
Sikeres fiatalok
A 2014-ben elindított sikeres fiatalokat bemutató előadás-sorozat célja az volt, hogy teret biztosítsunk a fiataloknak arra, hogy megoszthassák saját sikersztorijukat másokkal – tulajdonképpen fiatalok tanulhatnak fiataloktól. Ezen felül az előadásoknak olyan tematikát próbálunk adni, ami érdekli, és foglalkoztatja a fiatalokat, amiből olyan ismereteket gyűjthetnek, ami valósan segíti őket a siker felé vezető úton.