Wesselényi gála - 20 szilágysági közösségszervezőt díjazott a Szilágyság Kulturális Egyesület
2019. 11. 27.

2019. szeptember 19.

Ünnepi gálán 20 szilágysági közösségszervezőt díjazott a Szilágyság Kulturális Egyesület 2019 szeptember 19-én, Zilahon, a városi Vigadóban.

A Wesselényi gála díjazottjait egyenként méltatta a szervezetünk vezetősége. A rendezvényen megvalósult az a célunk, hogy köszönetet tudjunk mondani azoknak, akik alkotói és formálói a szilágysági közösségnek, éppen ezzel a céllal hozták létre a tavalyi évben a Wesselényi-díjat.

Az idei évben húsz személynek fejezte ki háláját a szilágysági közösség és annak politikai vezetősége. Díjat kapott: Bántó Zsiga, Bölöni Anna, Dénes Lukács, Fazakas ImolaMatild, Hajdú Attila – post mortem, Horváth József, Kovács Zoltán-Szabolcs, Kürti Ilona, Máté Levente, Nagy Mihály, Papp Hunor Zsolt, Pernes Balázs, Püsök József, Sojka Attila-János, Süle Gyula-Zsolt, Szabó Miklós, Szabó Vilmos – post mortem, Szarvadi Katalin, Tönkő Judit, Vida Gyula.

Ők mindannyian a szilágysági magyar közösség szervezői, gondozói voltak az elmúlt közel három évtizedben. Felvállalták és elvégezték a közösségépítő munkák oroszlánrészét. Nem csak azok munkáját méltatták a Wesselényi-díj által, akik a múltban tevékenykedtek, hanem azokét is, akik nem kímélve időt és energiát, jelenleg is önzetlenül tesznek a szilágysági magyar emberekért közösségépítő, hagyományőrző és kulturális téren egyaránt.

Az ünneplést még szebbé tették a Silvania Főgimnázium és a Gherghe Șincai Pedagógiai Liceum diákjai.

A Wesselényi gála is a szervezetünk alapcélját erősíti, mi szerint segítségünkkel megőrizhesse a közösség mindazt, amit őseinktől kaptunk. Nem csak ápolnunk kell hagyatékunkat, hanem gyarapítanunk is. Minden generáció eddig hozzá tett örökségünkhöz, azért lett olyan szép, olyan nagyszerű a magyar kultúra. Arra törekszünk, hogy a fiataloknak megmutassuk kulturális értékeinket, hagyományainkat, olyan formában, amely a mai fiatalok számára vonzó és figyelemfelkeltő. Ahhoz, hogy a kultúránkat, anyanyelvünket, magyarságunkat megőrizzük elengedhetetlenül fontos, hogy a fiatal generációk megszeressék, ápolják, védjék, óvják azt. A díjazottaink mindannyian azért tesznek nap mint nap, hogy gondoskodjanak a kultúránk továbbörökítéséről.