Választás Szlovákiában
2020. 06. 24.

A 2019-es államelnök választás után Szlovákiában, 2020. február 29-én parlamenti választásokat tartottak. A Felvidéken ezúttal 25 párt közül tudtak dönteni a voksukat leadók. A magyar választókat és érdekeiket két párt, illetve párttömörülés képviselte.  A felvidéki magyarok érdekképviseletének parlamentbe jutása volt a választások legnagyobb tétje.

 

A Felvidéki Civil Információs Centrum is megragadta a lehetőséget és az alkalmat, hogy segítsen népszerűsíteni a választásokat és a felvidéki közösség érdekképviseletét a törvényhozásba juttatni.

Figyelemfelkeltő akciókat szerveztünk Nagykaposon és az Ung-vidék településein, hogy a magyar nemzetiségű választópolgárok minél nagyobb létszámban vegyenek részt a választásokon.

Szlovákia legnagyobb, de (a szlovák statisztikai hivatal 2011-es adatai szerint) a népességnek már csak 8,5 százalékát kitevő (azaz az 1990-es évek adataihoz képest már majdnem 110 ezer fővel kevesebb) kisebbsége két, egymástól függetlenül működő magyar pártlistából választhatott.