Tejkontroll tájékoztató rendezvény Csíkszeredán
2020. 06. 24.

A Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete, mint Csíki Civil Információs Centrum, közösen a SZÉKELYFÖLDI PIROSTARKA SZARVASMARHATARTÓ GAZDÁK EGYESÜLETével tájékoztató előadásra hívta a térség szarvasmarhatartó egyesületek képviselőit.

 

            Meghívottunk, Sólyom Gábor, állattenyésztő mérnök szerint nagyon jó genetikai alappal rendelkező állományunk van, országszinten is az elsők között vagyunk, mivel mindig nagyon jó minőségű szaporító anyagot használtunk. Ezt nem szabad hagyni elveszni.

Az állattenyésztők a leghivatottabbak arra, hogy irányítsák és eldöntsék az állatok nemesítését, milyen terméket szeretnének, és állományukat milyen irányba szeretnék feljavítani. Az állam ezt a munkát átadta a tenyésztő szervezetek, egyesületek kezébe, amelyek az akreditáció megszerzése után lesznek jogosultak ezt a munkát elvégezni. A Székelyföldi Pirostarka Szarvasmarhatartó Gazdák Egyesülete nemrégiben kapta meg ezt az engedélyt, így a térség gazdái már nem kell Szeben megyéig, a legközelebbi egyesület székhelyéig utazzanak ügyintézésre, hanem helyben tudják azt megoldani.