Szilágysági Magyar Napok
2019. 11. 27.

2019. szeptember 17-22.

A Szilágyság Kulturális Egyesület megalakulása óta minden évben a megyeközpontban, Zilahon szervezi meg a Szilágysági Magyar Napokat, idén 2019 szeptember 17-22. között került sor a rendezvényre.

Nincs olyan szilágysági magyar lakos, aki ne hallott volna a Szilágysági Magyar Napokról. A hagyománnyá vált rendezvény idén 6 napon át, változatos és kibővült programmal adott lehetőséget arra, hogy ismét együtt ünnepelhessünk, szeptember végén.

A Szilágysági Magyar Napok elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítson a szilágysági magyarok találkozására, az ismerkedésre, olyan rendezett körülmények között, ahol megerősödhet bennünk az egymáshoz való tartozás érzése, a nemzeti identitásunk. Ez a cél megvalósult, sokkal több szilágysági magyar találkozott a programjainkon, mint előző években.

A kezdetekben csak egy napos volt a rendezvényünk, idővel nőtte ki magát több naposra. Arra törekedtünk évről évre, hogy ez a program bővüljön, színesedjen, és minél több korosztálynak tudjunk találkozási pontot biztosítani. Fontosnak tartottuk, hogy legyenek olyan események, amelyek összehozzák a szilágysági magyarság apraja-nagyját.

Ezek a napok azt szolgálják, hogy együtt legyen a szilágysági közösség, és együtt megőrizhesse a közösség mindazt, amit őseinktől kaptunk. Nem csak ápolnunk kell hagyatékunkat, hanem gyarapítanunk is. Minden generáció eddig hozzá tett örökségünkhöz, azért lett olyan szép a magyar kultúra. Legyen az néptánc, szüreti szokások, gasztronómia, mind örökségül kaptuk. Büszkének kell lennünk minderre, hiszen népszokásainkat mások is csodálják, főként ezeken az eseményeken. Arra törekszünk, hogy a fiataloknak megmutassuk kulturális értékeinket, hagyományainkat, olyan formában, amely a mai fiatalok számára vonzó és figyelemfelkeltő. Ahhoz, hogy a kultúránkat, anyanyelvünket, magyarságunkat megőrizzük, elengedhetetlenül fontos, hogy a fiatal generációk megszeressék, ápolják, védjék, óvják azt.

Az első napon, szeptember 27-én kulturális programok színesítették a rendezvény repertoárját, amikor is zilahi Vigadóban délután hat órától Mahó Andrea és sztárvendégjei léptek fel, akik egy csodálatos előadást nyújtottak a közönségnek, ahol több mint 100 személy jelen volt.

Szeptember 18-án, szerdán megszervezésre került a Nebuló focikupa, ahol a zilahi V-VIII osztályos diákok mérkőzhettek meg.

Csütörtökön szeptember 19-én 18 órától a Wesselényi Gálára, a Nők Szilágy megyéért – Sorsfordító Nők díjátadására valamint az Ady-estre került sor. A Wesselényi Gála során 20 példértékű tevékenységet végző személy a szilágysági magyarságért kapott díjat a munkájáért. A Nők Szilágy megyéért – Sorsfordító Nők díjátadásán belül pedig olyan 4 nő kapta meg ezt a díjat aki ugyancsak önzetlen munkával élt és dolgozott a szilágysági magyarokért. A díjak átadását egy csodálatos Ady est zárta, ahol a réstvevők Ady Endre költeményeit hallgathatták úgy megzenésített formában mint szavalva.

Péntek délután, szeptember 20-án, 18 órától a Városi Vigadóban a kolozsvári Operett Group ProjeKt színvonalas előadásától és az elégedett vastapstól volt hangos a terem. A tavaly nagyon szerette a közönség őket, így idén újra meghívtuk. Hivatásuk és egyben küldetésük az opera és operettirodalom gyöngyszemeit, valamint a század eleji magyar sanzonvilágot a legmagasabb szakmai szinten eljuttatni és megismertetni. Ezen a napon tovább bővült a résztvevők száma, a Vigadó terme szinte megtelt.

A rendezvény utolsó napján, szeptember 22-én, vasárnap már a reggeli órákban munkálatok zajlottak a Szikszai-parkban. Hagyományokhoz híven a települések és szervezetek sátraiban szorgos kezek készítették az ebédhez valót, és hamarosan jó illatt lepte el a teret. A magyar nap remek lehetőséget biztosított arra, hogy a vidékről elszármazott magyar embereket a szülőfalujuk képviselői meghívják, hogy felelevenítsék a kapcsolatukat. Nagyon fontos mozzanat ez a városon élő magyar emberek identitásának megőrzésében. Felelevenítették együtt népszokásaikat, gasztronómiai különlegességeikkel fogadták a vendégeket. Délben, 12 óra után a szüreti felvonulók útjuk végén a Wesselényi szobor előtt táncoltatták meg párjaikat, majd a délután további részében  a színpadon mutatták meg tánctudásukat. A Szilágyság különböző vidékeinek népviseletében pompázó magyar fiatalok és idősek forgataga szemet gyönyörködtető látványt nyújtott az ide látogatóknak. A csoportok fellépéseit egy-egy egyéni előadó váltotta, majd délután 16 órától a Libavonat együttes szórakoztatta a kisebbeket gyerekműsorral. Estére  koncerttel készültek a szervezők. A hazai Dynamit és Dozers együttes alapozta meg a hangulatot 18 órakor, majd Republic együttes játszott a Szikszai-parkot ellepő szilágysági magyarságnak. A koncerteket látványos tűzijáték zárta.

A hagyományos vasárnapi szabadtéri program nagy sikereknek örvendett. Értékelésünk szerint évről évre több résztvevőt sikerül megszólítanunk, és nemcsak az esti műsorokon, a napközbeni kulturális programokon is sokkal többen vettek részt, mint előző években. Az négy nap alatt több mint 3000 ember ünnepelt együtt a Szilágysági Magyar Napokon, Szilágy megye legnagyobb magyar rendezvénysorozatán.

A rendezvény népszerűsítésére az erdélyi sajtó volt segítségünkre. Egyaránt hallhattuk rendezvényünket az online hírportálokon, nyomtatott sajtóban, rádióban is.

Megjelent anyagok:

https://www.szilagysagiszo.ro/nebulo-focikupa-a-szilagysagi-magyar-napokon/?fbclid=IwAR0ZqGFH_AH3M63jHD4BmqIbbnKnEETYE16jYk7d-sLNAuDFeiMtF-IGz1k

https://www.facebook.com/szilagysagi.szo?__tn__=lC-R&eid=ARDW6StHTmLdYAMhNjcWDJ03V5G9w7gzAEuMTv2oCTH7KiJtdEo9hPM-ixYEuVAj6mwzr08F3Os2jXiL&hc_ref=ARSzHIBv1w3H_KS5zQE9BXvvJNW8oDofTZ2gcKCoGnysdX9M4VmMzV1u3xNgKehspkc

https://www.ztv.ro/video/vezifilm/14095/cultura/ziua-maghiarilor-din-salaj.html

http://www.magazinsalajean.ro/cultura/cinci-zile-de-sarbatoare-pentru-maghiarii-salaj

 

Kiemelt médiapartnerünk a City Rádió http://www.city-radio.ro/ és a Szilágyság hetilap voltak.