2025. február 15-én harmadik alkalommal szervezték meg Szilágysámson település pincesorán a lassan hagyománnyá vált Szalonnafesztivált, amely óriási tömeget mozgatott meg. „Ünnepnap ez számunkra" - mondták a helybéliek, akik ezúttal is nagy szeretettel fogadták a vendégeket, akik az elmúlt években egyre gyakrabban keresik fel a községet, amely nemcsak a szalonnafesztiváljáról és a falunapjáról híres, hanem az ugyancsak hagyománnyá vált bicikliversenyéről és képzőművészeti táboráról is.
Miközben a Boda&Bálint pincészetnél javában zajlott a zsűrizés, a kilátogatók megcsodálhatták a helyi termelők áruit, portékáit, és elmondhatjuk, volt bőven választék: különféle italoktól, ételektől és kézműves termékektől roskadoztak az asztalok, és sehol nem volt hiány házisertés-termékekből, mert volt, ahol még a kerítést is kolbász díszítette.
A helyi polgármester, Bántó Zoltán elmondta, szinte hihetetlen nagy számban érkeztek szilágysági és környéken élő érdeklődők, ami nagyrészt az előző évek sikerének köszönhető. „Évről évre egyre több a helyi termelő is, idén a negyvenet is meghaladta számuk, és finomabbnál finomabb, valamint értékesebb áruval, portékával jelentek meg a pincesoron. Azt mondják az itteniek, hogy ez a falu ünnepe, és ez valóban így van, a mi ünnepünk lett, és ezért nagyon hálásak vagyunk mindenkinek"- mondta. A jó hangulatot néptánc és élő zene fokozta, a gyerekek szórakoztatásáról a helybéli fiatalok gondoskodtak.
Boda László, a Boda&Bálint pincészet tulajdonosa, házigazda elmondta, az első szalonnafesztiválhoz viszonyítva az idei rendezvényen látható a hatalmas fejlődés, és azt reméli, hogy a jövőben ezt még inkább tetőzhetik. „Az embereknek szükségük van a kimozdulásra ezeken a szomorkás téli hideg napokon. Első évben csak álmodtunk róla, hogy milyen nagyszerű lehetne ez a fesztivál, ekkora sikerre nem számítottunk, de nagyon örülünk neki" - mesélte, miközben sorra érkeztek a vásárlók. Mint fogalmazott, idén nem mindennapi étellel készültek: „tradicionális töltött káposztával, amit kolozsvári káposztával übereltünk, az ifjabb nemzedéknek pedig mindig a sült burgonya és a kolbász a nyerő, ezért az is megtalálható" - tette hozzá.
Seres Dénes parlamenti képviselő a helyszínen elmondta, Szilágysámsonban borkultusz van, ezért a helybéliek régi vágya, hogy valamilyen módon értékesítsék termékeiket. A harmadik próbálkozás bebizonyította, hogy a Szilágy megyeiek értékelik a kezdeményezést és a helybéliek áruit, hiszen megtalálható itt minden: elsősorban sertéshúsból készült termékek, szilágysámsoni bor, pálinka, és ennek a hagyománynak értéket kell teremteni. „Egykoron elhatároztuk, hogy valamit kell tennünk, hiszen gyönyörű pincesorok vannak itt, Szilágysámsonban, szőlőhegy és bor is van, ügyes gazdák, rátermett magyar emberek, akik disznókat vágnak. Ha végig nézünk a tömegen, azt látjuk, hogy sikeres lett az elképzelés" - mondta a képviselő.