Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző elnevezésű képzés
2020. 06. 23.

Az MCC, partnerségben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ), a KMKSZ Ifjúsági Szervezettel, mint a Beregszászi Civil Információs Centrummal és Bocskor Andrea európai parlamenti képviselővel, Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző címmel képzést szervezett, amelynek célja, hogy praktikus társadalomtudományi ismertekkel lásson el olyan érdeklődő fiatalokat, akik hosszútávon saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni.

A kárpátaljai magyarság megmaradásának érdekében nélkülözhetetlen a jövő nemzedékének politikai „kiképzése”

2020 februárjában a második képzés már Brüsszelben folytatódott, ahol a diákok első útja az Európai Parlamentbe vezetett, ahol Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő tartott tanulságos előadást Kárpátaljáról Brüsszelbe címmel. Az előadást követően a képviselő asszony munkatársai vezették körbe a fiatalokat az intézményben. A közös ebéd után Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, európai parlamenti képviselő számolt be a kisebbségek helyzetéről az Európai Unióban Kisebbségek Európája címmel. A témánál maradva, de helyszínt váltva a következő programra a csapat átsétált az Európai Bizottság épületébe, ahol Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos várta a Vezetőképző résztvevőit. A Kisebbségek helyzete a szomszédságpolitikában című előadást követően mindenkinek lehetősége volt kérdéseket feltenni a kabinet tagjainak, akik készségesen válaszoltak azokra.

Továbbá Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletére érkeztek a leendő vezetők, ahol Rusz Harry Alex, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, kül- és biztonságpolitikai képviselő számolt be az intézmény munkájáról. Ezt követően a program az Európai Parlamentben folytatódott, ahol Hölvényi György európai parlamenti képviselő válaszolta meg a felé érkezett kérdések sokaságát. Ahhoz, hogy megértsük egy dolog jelenét, fontos ismernünk a létrejöttét, kialakulását is. Nincs ez máshogy az Európai Unióval (EU) sem, melynek történetét az Európai Történelem Házában élhette át a csapat. Ez a hat emeleten át történő, interaktív és egyénileg végigjárható tárlat mély betekintést szolgáltat kontinensünk és az EU történelmébe, változásaiba és viszontagságaiba.

A fiatalok szerint a magas rangú politikusokkal folytatott nyílt beszélgetések során értékes tudást és tapasztalatot tudtak szerezni.