Kárpátaljai Civil Közösségi Szolgáltató Központ 2021. évi hírei, eseményei
2022. 02. 14.

A KMKSZ-ISZ 2021. március 8-án kiírásra került a Magyar Falu Program – Falusi Civil Alap.

Elmondtuk a résztvevőknek, hogy célja az 5000 fő lakosságszám alatti települések hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, illetve olyan fejlesztések megvalósítása, amelyek vonzóvá teszik az ott élők, illetve a letelepedni szándékozók számára ezeket a településeket. A Magyar Kormány elkötelezett a kistelepüléseken élők számának megtartása, növelése, életminőségének javítása. Továbbá szó esett a civileket érintő aktualitásokról, valamint pályázati lehetőségekről is. Kiemelten szó volt arról, hogy a Magyar Falu Programon keresztül, magyarországi önkormányzatok segítségével kárpátaljai magyar szervezetek használt autóbuszokhoz is hozzájuthattak.

Továbbá a jelenlévőknek felvázoltam a Kárpátaljai szociális támogatás 2021-es évi felhívását.  A felhívás alapján a kárpátaljai magyar nyelvű közoktatási intézményekben magyar nyelvű oktatási és nevelési feladatokat ellátó személy támogatható. Tájékoztattuk a jelenlévőket, hogy személyes tanácsadásra továbbra is sor kerül.

Szervezetünk 2021. szeptember 8-án a kárpátaljai Civil Napot is a projektből finanszírozta, az eseményen fellépők tiszteletdíját, amelyen több száz fő civil szervezethez köthető személy vett részt, akik az aktuális pályázati lehetőségekről is tájékoztatást hallhattak. Ezen az eseményen lépett fel az ismerős arcok zenekar is.

2021 októberében a megjelent résztvevőknek a 2022. évi NEA pályázatokról tartottunk előadást. Értesítettük őket, hogy megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati kiírásai. Tájékoztattuk a megjelent civil szervezeteket, hogy a NEA összevont pályázatain külhoni civil szervezetek is indulhatnak magyarországi társpályázóval, vagy amennyiben korábban a szervezet már adott be társpályázóként pályázatot, akkor önálló pályázat beadására is jogosult.