Eredményesen zárta munkáját a Kovászna Megyei Önkéntes Szolgálat
2020. 06. 24.

Szükség esetén újra szolgálatba állnak

A Magyar Ifjúsági Értekezlet, mint Kolozsvári Civil Információs Centrum kezdeményezésére az ifjúsági vezetők saját közösségi oldalukon felhívást indítottak, azzal a céllal, hogy a koronavírus ideje alatt segítséget nyújtsanak a 65 év fölöttieknek. A nagy érdeklődésre való tekintettel, március 23-án Kovászna Megye Tanácsa közösen a Háromszéki Ifjúsági Tanáccsal, mint Háromszéki Civil Információs Centrummal és a Salvatore Egyesülettel elindította diszpécser szolgálatát Kovászna Megyei Önkéntes Szolgálat néven. Kezdetben a megye négy városában – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton – működő szolgálat húsz önkéntessel kezdte meg a munkát, amelynek száma később több, mint 50-re nőtt. Az érkező hívásokat Buna Hunor, a Salvatore Egyesület elnöke személyesen fogadta és szervezte meg az önkéntesek munkáját. Az elmúlt három hónapban összesen 247 hívás érkezett, többségében élelmiszert, gyógyszert és számlák kifizetését kérték a telefonálók.

A HÁRIT június 18-án, csütörtökön elismerő oklevéllel köszönte meg a szolgálat önkénteseinek munkáját. Az oklevelet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke adta át, felhívva a figyelmet az önkéntesség fontosságára: „Az ember életének az értelmét, úgy gondolom az adja, amit a közösségének önzetlenül tud adni. Az önkéntesség esetében pontosan erről van szó, az önkéntes nem kap és nem is vár fizetséget” –  hangsúlyozta a tanácselnök. Hozzátette: „Három hónappal ezelőtt, amikor kitört a koronavírus járvány, nem tudta senki mit is kellene igazából tenni, mert generációk nőttek fel úgy, hogy nem érte egy ilyen típusú járványt. Két dolgot tehettünk ellene, az egyik a karantén, a másik a távolságtartás, és talán ez volt, ami ebben a térségében Európának gyakorlatilag csökkentette a fertőzöttek, illetve az elhalálozottak számát.”  

A megyében több olyan 65 év fölötti él, aki a veszélyes járványtani helyzet miatt nem hagyhatta el otthonát. A szolgálat önkéntesei a hasonló helyzetben lévő időseknek ajánlotta fel önzetlen segítségét. „Köszönetet szeretnénk mondani mind az 56 önkénteseknek, akik ebben a kockázatos időszakban nem elvárásokat fogalmaztak meg, hanem a közösségük rendelkezésére álltak. Köszönet azoknak a cégeknek, akik a vírus okozta állapotban a szolgálat munkáját segítették, autókkal, egészségügyi eszközökkel, élelemmel” – mondta Kelemen Szilárd Péter, a HÁRIT elnöke.

A négy város mellett a szentivánlaborfalvi önkéntesek is segítséget nyújtottak, de Szörcsén és Lemhényben is szerveződtek önkéntes csapatok. Bíró Erika, szörcsei református lelkész elmondta: „Nemcsak bevásárlásban és a receptek kiváltásában segítettünk, hanem gyűjtést is szerveztünk, és segítettünk az élelmiszerhiányban szenvedőknek, valamint a szörcsei nőszövetség maszkokat is vart. Eközben csatlakoztunk a Salvatore Egyesület munkájához.”

Fontos a készenléti állapot, amit a fokozatos visszaállítási folyamat mellett figyelemmel kell követni. A Kovászna Megyei Önkéntes Szolgálat tevékenysége ugyan befejeződött, de továbbra is fontos az egymásra való odafigyelés. „A szolgálat ideiglenesen lezárta a munkát, de ki szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez az erős csapat továbbra is összetart, és szükség esetén újra a közösség szolgálatába áll”- mondta Buna Hunor, a Salvatore Egyesület elnöke, majd köszönetét fejezte ki az önkéntesek felé.