Civil élet a Ringató után is
2022. 09. 23.

Rendhagyó előadásban volt tegnap a délelőtti órákban részünk a Kassa és Környéke Civil Szolgáltatói Központ (KCK) szervezésében.

A Szent László utcai Löffler-villa (ma Kmeťová 34.) sokak számára ismert. Több polgári kezdeményezés, rendezvény és társulat talál itt otthonra a Rovás PT jóvoltából. Az egyik közülük a Ringató, amely lassan egy évtizede üzemel nagy sikerrel és látogatottsággal, amire büszkék vagyunk, ugyanis népes kis táborát a korona-időszaka sem verte szét.

   

Reiter Flóra, a Civil Központ munkatársa, nem először járt e nemes lelkű -s a fényképekből is kitűnő- rendhagyó csapatnál sem szakmailag, sem pedig emberileg. Az ikrei megszületésétől kezdve 3 teljes iskolaévet töltött itt heti rendszerességgel –„ikrestül”- amelynek köszönhetően mély barátságok és kötődés jött létre nemcsak a szülők között, hanem a gyerekek között is, amely őket végigkísérte az óvodás éveiken, valamint most, az iskolapadban is avagy délutáni tevékenységek (amikor már szlovák közösségekbe huppannak) területén is.

 

  1. szeptember 22-én Reiter Flóra a mostani pályázati világáról mesélt a többnyire anyukákból elenyésző számban nagymamából, testvérből álló lelkes fiataloknak. „A civil élet és azok lehetőségei mindannyiunknak nagy kihívás, úgymond több színpadon is helyt kell állnunk. Nem is beszélve az azok közötti egyensúly megtartásáról” mondta mosolyogva, és hozzáfűzte: „nem egyszer okoz nekem is fejtörést, hogy szülőként vagy vezetőként döntsek!”

 

Projektjei rövid bemutatásával folytattuk. Sikeres időszakra tekint vissza mind az INTERREG, mind az Erasmus+ avagy BGA-s projektjeit nézve. Kiemelte a közös pontjaikat a tematikáik terén és rámutatott az egyes lényegbeli különbségeikre maga a struktúra avagy a finanszírozás terén. Kiemelte, hogy a jelen lévő fél tucat civil szervezet képviselőinek, ill. bárkinek, aki a témában érdekelt, a Kassa és Környéke Civil Szolgáltatóközpont szívesen segít további projektek kitalálásában, megírásában, leadásában, ill. implementálásában, ahogy az adott szervezetnek erre szüksége van. Hangsúlyozta, hogy nemsokára, azaz október 3-án a NEA – Nemzeti Együttműküdési Alap projektjeinek kapuja nyílik meg a NIR rendszerben.  

 

Gondolt a legkisebbekre is, határon átnyúló gyerekmesével ékelt kifestőt adományozott a gyerekeknek szintén a Magyar Kormány támogatásából. „Ez a kifestő ugyancsak nem volt véletlen döntés, a gyökere a Kassai Ringató körére húzódik vissza, különböző szervezetekből, ám e mamák soraiból kerültek ki a szerzők, az ötletgazda és nem utolsó sorban az illusztrátor! Megbeszéltük, hogy a legközelebbi pályázási lehetőségnél egy gyerekeknek szóló kifestőversenyt szervezünk, valamint egy célzott kirándulást a kifestőben szereplő helyszínekre, mivel ezek a helyszínek teljesen valódiak, csak a főszereplőik kitaláltak. Maga a mese teli van izgalmas kalanddal, amelyeket Nagybörzsönyi Nimród és Százdi Szilvike kíséretében élhetünk át Nagybörzsony as Százd testvértelepüléseken” mondta, s nevetve hozzáfűzte: „Nagyon szeretem a pályázatokat, s nagyon szeretem a határtalan lehetőségeket!”

 

„Mindannyiunknak nagyon fontos, hogy a mindennapi sztereotípiából ki tudjunk lépni és megszakítsuk lelki feltöltődéssel egy hétvégi vagy legalább néhány órás aktív kikapcsolódással... A társadalom számára ezen a téren nagyon nagy szolgálatot tesznek a civil szervezetek. E szellemiség kísér bennünket akkor, amikor többgenerációs rendezvényeinket szervezzük” – fűzi hozzá a KCK elnöke.