Az idősek számíthatnak ránk!
2020. 06. 24.

Kovászna Megyei Önkéntes Szolgálat bevásárol az idősek részére a koronavírus ideje alatt

A Magyar Ifjúsági Értekezlet, mint Kolozsvári Civil Információs Centrum kezdeményezésére az ifjúsági vezetők saját közösségi oldalukon felhívást indítottak, azzal a céllal, hogy a koronavírus ideje alatt segítséget nyújtsanak a 65 év fölöttieknek. A nagy érdeklődésre való tekintettel, március 23-án Kovászna Megye Tanácsa közösen a Háromszéki Ifjúsági Tanáccsal, mint Háromszéki Civil Információs Centrummal és a Salvatore Egyesülettel elindította diszpécser szolgálatát Kovászna Megyei Önkéntes Szolgálat néven. Kezdetben a megye négy városában – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton – működő szolgálat húsz önkéntessel kezdte meg a munkát, amelynek száma később több, mint 50-re nőtt. Az érkező hívásokat Buna Hunor, a Salvatore Egyesület elnöke személyesen fogadta és szervezte meg az önkéntesek munkáját. Az elmúlt három hónapban összesen 247 hívás érkezett, többségében élelmiszert, gyógyszert és számlák kifizetését kérték a telefonálók.

„Először a négy városban fogjuk ezt a rendszert kialakítani, majd a falvakban is”- emelte ki Kelemen Szilárd Péter, a HÁRIT elnöke. „Bevontunk egy szakmai csapatot is, akiknek nagy tapasztalatuk van az egészségügy területén, hiszen több éve együtt dolgozunk a Salvatore Egyesülettel, akik a rendezvényeinken biztosítják az egészségügyi ellátást. Több orvos és asszisztens tagjuk is van” – folytatta az elnök.

 

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a kezdeményezéssel kapcsolatosan elmondta: „Kértem az ifjúsági és civil szervezeteket, hogy az otthon maradó idősek ellátását szervezzék meg, gondoskodjanak róluk. Erre fordítsák ifjonti erejüket, kapacitásukat ebben a válságos időszakban. Az időseknek azt javasoljuk, hogy legyenek rendkívül óvatosak, hiszen ők különösen is ki vannak téve a járvány veszélyének. Sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, ilyenkor tanultuk meg: bármekkora is a veszély, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Most is ezt kell tennünk." Tamás Sándor ugyanakkor hozzátette, hogy a megyei önkormányzat biztosít minden önkéntes számára a szolgálat működésének ideje alatt kesztyűt és maszkot.

 

A Salvatore egyesület elnöke, Buna Hunor működteti a sepsiszentgyörgyi székhelyű diszpécser szolgálatot, ahol összesítik a kéréseket, majd önkénteseink az adott városban elvégzik a vásárlást, és kiszállítják az igényelt termékeket. A fizetés utólag történik nyugta ellenében. 

 

A Kovászna Megyei Önkéntes Szolgálat működtetői a vidéki települések önkormányzatainak is felajánlják segítségüket, hiszen annak ellenére, hogy a közigazgatási egységek megtesznek mindent, hogy eleget tegyenek törvényes kötelezettségüknek, jól jöhet a fiatalok partnersége ebben a folyamatban.

 

A megyei önkéntes szolgálat március 23-án, hétfőn indul, hétköznapokon reggel 8:00 és délután 4:00 óra között fogadja a hívásokat a 0742-125157- es telefonszámon.

 

Ugyanakkor a HÁRIT felkér mindenkit, hogy a lakosság biztonsága érdekében, ha teheti, ne hagyja el otthonát és tartsa be a kötelező higiéniai szabályokat, valamint a hatóságok előírásait.